L’Odontopediatria és la branca de l’odontologia que es centra en la prevenció i la cura de la salut bucal dels més menuts de la casa (dels 0 fins als 18 anys). És la gran desconeguda, però no per això, la menys important dels vessants de l’odontologia.

L’Odontopediatra és un odontòleg amb formació pediàtrica especialitzada per tal d’adaptar-se i saber dominar la conducta segons l’edat del pacient, així com adaptar-ne els tractaments. L’objectiu principal d’aquest professional de la salut és la de poder oferir una visita dental “amigable” i no traumàtica.

 

Odontopediatria. Prevenció i educació

La prevenció i l’educació és la clau d’aquesta especialitat. Establir el “dental home” (la relació entre l’odontopediatra, el pacient i la família) des de les edats primerenques, constitueix la clau de l’èxit per mantenir la salut bucal de l’infant i perquè pugui arribar a esdevenir un adult sa a escala bucodental.

També ens ajudarà al fet que els tractaments que s’hagin de realitzar es puguin fer de manera més còmoda, ja que treballant d’aquesta manera, s’estableix un vincle de confiança amb el pacient i la família. Quan això no és possible per alguna situació (patologies associades, baix nivell maduratiu del pacient, pacients molt petits) i la patologia dental és molt accentuada,0 sempre existeix un ventall d’opcions per treballar sota sedació per tal de resoldre el problema dental.

 

Les primeres visites a l’Ondontopediatra

La primera visita a l’odontopediatra es recomana que sigui quan erupcioni la primera dent, és a dir, aproximadament al cap de 6 mesos de vida. És important establir els hàbits de neteja individualitzats per cada pacient des del primer moment, així com els consells dietètics pertinents.

Les visites periòdiques a l’Odontopediatra també ens permetran realitzar un seguiment del creixement dels ossos craniofacials, així com de l’erupció dental, podent-se detectar de manera precoç qualsevol anomalia.

És de vital importància la cura de la dentició temporal (les conegudes “dents de llet”), ja que ajuda a l’infant a menjar, parlar, tenen una funció estètica i preserven l’espai dins de la boca que ocuparan les dents definitives, de mida molt més gran.

 

Dra. Ariadna Montero, especialitzada en Odontopediatria

La nostra Odontopediatra, la Dra. Ariadna Montero, està especialitzada en Odontologia en bebès (0 – 4 anys), Odontopediatria, Odontopediatria en pacients amb necessitats especials i patologies associades i Odontopediatria sota sedació conscient, profunda i anestèsia general. S’ha format a la Universitat de Barcelona i en diferents centres sanitaris (Hospital Sant Joan de Déu, Hospital de nens de Barcelona, Hospital Odontològic de la Universitat de Barcelona). També ha realitzat estades a l’estranger (Universitat Peruana Cayetano Heredia), i tasques de voluntariat Odontològic (Clínica Odontològica Solidària del Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, Barcelona).

La seva vocació per l’Odontopediatria fa que es dediqui exclusivament a aquesta branca de l’Odontologia, i la seva prioritat és que els seus pacients marxin de la consulta amb un somriure.