La diabetis és una síndrome metabòlica crònica, causada per la deficiència total o parcial d’insulina, donant lloc a l’elevació dels nivells de sucre en sang (hiperglucèmia). Recentment s’ha demostrat la forta associació que existeix en aquells pacients amb uns nivells de sucre elevats (diabetis no controlada) i l’aparició de problemes orals i dentals com per exemple la malaltia periodontal.

Si ets diabètic, segueix llegint per saber com tenir una cura adequada de les dents i les genives.

 

Malalties bucodentals i diabetis

 

Els pacients diabètics tenen un major risc de patir infeccions o altres patologies orals, especialment si es té un mal control de la malaltia. Podem destacar les següents patologies:

a) Càries: s’ha demostrat que la incidència i l’agressivitat és major en els pacients amb DM. Concretament en el desenvolupament de la DM tipus II (de l’adult) tenen un paper molt important l’estil de vida i els hàbits dietètics. Una ingesta elevada de sucres, serà un factor de risc per la diabetis i per la càries (malaltia sucre-depenent). Per tant, recomanem una dieta rica en verdures, fruita i fibra, evitant aliments amb alts continguts de sucres refinats.

b) Xerostomia (sequedat bucal): s’observa en molts casos alteració de la salivació tant quantitativa com qualitativa, més freqüentment en pacient amb DM tipus II. Per això, és molt important la ingesta d’aigua de forma freqüent.

c) Malaltia periodontal: l’evidència actual reflexa que existeix una relació bidireccional entre diabetis i periodontitis. Es considera que la diabetis s’associa a una major incidència i progressió de la malaltia periodontal. I a la vegada la periodontitis s’associa al mal control glucèmic.

Per aquest motiu el pacient diabètic hauria de realitzar visites de control freqüents. L’odontòleg facilita les instruccions d’higiene oral per prevenir i evitar l’evolució de la Periodontitis. Cal raspallar 3 vegades al dia durant un mínim de tres minuts. Fer servir el fil interdental i raspall interproximal (si és necessari). És recomanable fer ús d’un raspall de duresa mitjana.

En els casos on la malaltia periodontal està establerta, cal realitzar visites amb la periodicitat que recomani l’odontòleg. En aquests casos es realitza un monitoratge de l’estat inicial del pacient i es controla l’evolució de la malaltia periodontal. Per a cada pacient en funció de la severitat s’estableixen les pautes del tractament periodontal, basat generalment en neteges periòdiques, o bé, rascats en els casos més avançats.

d) Aftes: l’aparició i la incidència en pacients diabètics és major.

e) Candidiasis orals: moltes vegades la presència de canvis atròfics a la llengua dels pacients diabètics pot dificultar realitzar una bona higiene, facilitant en molts casos l’aparició de fongs. En aquests casos es precisa el tractament amb antifúngics.

f) Glossitis: poden aparèixer alteracions de les papil·les filiformes acompanyat de sensació de coïssor. Es recomana evitar aliments i factors irritants, com els àcids o el tabac.

Des del Centre d’Odontologia General volem incentivar a mantenir una bona salut oral. Seguiu les instruccions d’higiene que us faciliti el vostre odontòleg de confiança. Aconsellem que si observeu sagnat gingival freqüent o qualsevol de les manifestacions orals anomenades amb anterioritat, realitzeu una visita de control.

 

Foto de wavebreakmedia_micro / Freepik

Disponible en: Español